Palveleminen on parasta – 6 vinkkiä asiakkaan paijaamiseen

26.10.2018

Kuvan asiakaspalvelupiste liittyy tapaukseen.

 

 

Yrittäjyydessä ehkä jopa parempaa kuin tilille virtaava mammona on asiakkailta tuleva aito palaute. Viime aikoina sitä on tullut, ja se tuntuu ihan helkkarin hyvälle – varsinkin kun itse tietää, että sen eteen on tehty töitä.

 

”Sami, sä olet ihan helmi!”

 

Yrittäjyyden myötä sanat palvelu ja asiakaskokemus ovat nousseet itsellä aivan uudelle konkretian tasolle. Toki aiemmin palkkatyössä – hyvin samankaltaista kuin nykyinen – asiakkaita kuunneltiin, palveltiin ja autettiin, sen mukaan mitä kireät aikataulut, tiukat palvelukuvaukset ja kitsaaksi viritetyt budjetit antoivat periksi.

Nyt, kun tekemisen tavat, aikataulut ja hinnat ovat selkeämmin omissa käsissä, kaiken voi tehdä paljon paremmin. Motivaatio on enemmän kohdallaan, kun palvelun muodot ja runsauden voi ihan itse päättää.

Hyvällä palvelulla on oikeastaan vain yksi tavoite: tuottaa hyvää mieltä. Kun asiakkaalla on hyvä mieli, asiakas pysyy asiakkaana. Luonnollisena sivutuotteena syntyy sitten kassavirtaa ja sanan kulkiessa myös uusia asiakkuuksia.

 

”Ammattimaista työtä, tekeminen nousi ihan uudelle levelille.”

 

Hyvä palvelu on sitä paitsi helppoa. Tässä keskeiset teesini, jotka olen oppinut sekä aiemmin ostajana että nyttemmin oman työni ja osaamiseni myyjänä.

1) Kaikki on mahdollista. Jos asiakas kysyy, onnistuuko, pystytkö auttamaan, järjestyykö, vastaan aina heti ”Onnistuu!” Sen jälkeen alan vasta miettiä, miten tai kenen kanssa. Ratkaisut löytyvät aina.

2) Ilahduta ja yllätä, se ei vaadi paljon. Tee vähän enemmän kuin on pyydetty. Tarjoa silloin tällöin vähän ekstraa. Tee vähän parempaa kuin asiakas uskalsi edes toivoa. Toteuta joskus asiakkaan outo oikku.

3) Kehu asiakasta. Jos yhteistyö on toimivaa, hedelmällistä ja kivaa, kerro se. Itse osaat oman hommasi, asiakas osaa omansa – kun hieman ulkopuolisen silmin näet, miten hyvää työtä hän tekee, mainitse siitä. Voit myös varovasti antaa vinkkiä, mitä kannattaisi tehdä vielä paremmin.

4) Älä laskuta jokaisesta risahduksesta. Jos pieni lisätyö ei vie käytännössä aikaa tai joku kilke syntyy vaivatta vasurilla, älä kinua euroja joka minuutista. Tämä ei tarkoita, etteikö ammattimaisesta työstä pitäisi laskuttaa riittävästi.

5) Ole nopea. Jos voit hoitaa asian vähän nopeammin kuin on sovittu, mikset tekisi niin. Tämä ei tarkoita jatkuvia yötöitä, mutta jos pikainen pikkuasia hoituu päivän päätteeksi parissa minuutissa, kone kannattaa sulkea vasta pari minuuttia myöhemmin.

6) Tee parasta mahdollista laatua. Aina, alusta loppuun asti ja huolella.

 

”Olipa ihana, meille tuli tippa linssiin.”

 

Kirjoittaja on hintelä viestintäyrittäjä ja asiakaspaijaaja.

 

Herättikö mitään? Jaa muillekin.